boven-dr-hendrikx

Globaal Medisch Dossier (GMD)

 Kort samengevat

Iedereen kan aan een erkende huisarts vragen een globaal medisch dossier (GMD) aan te leggen en bij te houden. De huisarts mag hiervoor per kalenderjaar een honorarium aanrekenen dat volledig door het ziekenfonds wordt terugbetaald.


Wat zit er in het Globaal Medisch Dossier ?

In het GMD worden alle gegevens bijgehouden over je gezondheid zoals je medische voorgeschiedenis, je geneesmiddelengebruik, de gevolgde behandelingen, verslagen van specialisten en andere zorgverleners.

De huisarts die het GMD bijhoudt, mag bij patiënten tussen 45 en 75 jaar een (volledig terugbetaalde) prestatie aanrekenen als hij met hen een checklist bespreekt die ook in het GMD wordt bijgehouden. Komen daarbij onder meer aan bod: roken en alcoholgebruik, stress, onderzoek voor het opsporen van dikkedarm-, baarmoederhals-, en borstkanker en vaccinaties (bv. tegen difterie, tetanus en griep).


Voordelen van het Globaal Medisch Dossier

Efficiënte medische opvolging

  • Het GMD geeft je vaste huisarts een totaalbeeld van je gezondheid. Zo kan de arts onder meer beter beoordelen welke onderzoeken nodig of overbodig zijn en of de behandelingen op elkaar zijn afgestemd.

Remgeldvermindering

  • 30 procent remgeldvermindering voor consultaties bij de huisarts die het GMD bijhoudt of een andere huisarts die toegang heeft tot het GMD (bv. omdat hij in dezelfde praktijk werkt). In bepaalde gevallen wordt ook meer terugbetaald voor een huisbezoek.

Aanvragen en verlenging van een Globaal Medisch Dossier

Aanvraag

Zowel tijdens een raadpleging als tijdens een huisbezoek kun je je huisarts vragen een GMD aan te leggen
en bij te houden.

Verlenging

Jaarlijks kun je je GMD verlengen. Dit gebeurt automatisch door het ziekenfonds indien je in de loop van het jaar niet van huisarts bent veranderd en er een raadpleging en/of bezoek plaatsvond. Bovendien mag de huisarts de verlenging niet als prestatie aangerekend hebben. De bijhorende remgeldverlaging wordt ook automatisch met één jaar verlengd.

Iedereen kan zijn huisarts vragen een globaal medisch dossier (GMD) bij te houden.

Alle medische informatie die over jou bekend is, wordt dan op één plaats bijgehouden.

Bovendien levert het jou een financieel voordeel op.

 
 
Copyright © Dr Patrick Hendrikx
 
Design by Marc Desiron